Dec 10, 2012

Cerpen ~ Hana Safiya 3


   
Terkadang, ada benda yang kita tak mampu gapai dek akal. Banyak benda dalam dunia ni, mungkin. Namun, apa yang kutahu, perasaan itu sungguh aneh. Perasaan yang tempatnya adalah di hati. Perasaan yang mampu menyerlah ke luaran.

  Terkadang, ada insan yang kita harapkan kemunculannya dalam hidup ini. Ada masanya, insan yang lain muncul, yang langsung kita tak terfikirkan akan kehadirannya. Perasaan ini sungguh aneh. Hidup itu penuh dengan keanehan.

   Prinsip hidupku goyah, hanya kerana dia. Kerana dia yang langsung tidak terfikir akan kemunculannya. Datangnya sepi, tanpa disedari. Tatkala kusedar, sudah terlambat. Perasaan itu sudah mula berputik. Cinta yang tidak kuundang, akhirnya hadir. Mungkin petanda baik, kalau aku sudah bersedia. Namun, dalam ketidaksedaran, tiada apa yang aku mampu lakukan. Hanya melayan, mengikut arus perasaan. Terkadang aku hanyut oleh perasaan sendiri walaupun aku sedar, masa masih tidak mengizinkan untuk membenarkan segalanya.

   Sebaris nama itu, takkan kulupa. Begitu banyak kenangan untuk dikenang, walau tidak pernah bersua. Sekali lagi, perasaan ini sungguh aneh. Segala yang tidak, menjadi ya. Apa yang kuharapkan, supaya Tuhan Yang Maha Mengetahui, memberikan apa yang terbaik dalam hidupku, dan hidupnya. Andai itu yang terbaik, tetapkan ia bagiku. Andai sebaliknya, jadikanlah aku redha dan tabah atas ketetapanmu, Ya Allah.

   Ya Allah, jangan biarkan aku terus begini. Andai ini belum masanya, hapuskanlah perasaan ini buat seketika. Supaya aku tenang hidup dalam menuju cintaMu, tanpa dicemari cinta yang bukan sepatutnya. Ya Rabb, aku pinta dengan sungguhnya, lenyapkanlah perasaan ini, andai ini bukan masanya. Andai ini bukan jodohku, kuatkanlah hatiku untuk menerimanya..

‘Teet, teet.’ Bunyi mesej masuk. Lamunan Hana Safiya terhenti di situ.
‘Hmm, ingatkan mesej siapa tadi. Rupanya mesej syarikat telefon. Huh, menganggu je la.’

   Hari itu tiada kuliah, memandangkan minggu tersebut merupakan study week bagi Hana Safiya dan rakan-rakan yang sama pengajian dengannya. Hari cuti memang membosankan, lebih-lebih lagi apabila tiada sebarang program atau tugasan yang memerlukan komitmennya. Bagi mengisi masa lapang, Hana Safiya mengambil laptop Acer miliknya dan membuka laman sosial Facebook. Masanya dihabiskan dengan meneliti dan membaca info-info penting yang ditulis oleh rakan-rakan dalam facebooknya. Tiba-tiba matanya terpandang akan nama seseorang, yang sedang online.

‘ Hmm nak chat ke taknak eh. Serba salah pulak. Takut pulak aku ni menganggu dia. Dia pun pasti sibuk dengan pelajarannya. Tak payah la kot. Eh, tapi macam dah lama tak chat. Ok la. Mungkin boleh chat sekejap tanya khabar.’
“ Assalamualaikum awak. Apa khabar? Sihat ke?” Hana memulakan perbualan.
Beberapa minit selepas itu, dia membalas.
“ Wassalam. Saya sihat alhamdulillah. Awak macam mana? Sihat? Study mcam mana, ok ke?” Mereka berchatting seperti biasa, bertanyakan khabar diri dan pelajaran, sehinggalah..

“ Hana, saya nak cakap sesuatu boleh?” dia bertanya.
“ Em cakaplah. Apa dia?”
“ Kalau saya cakap taknak awak tunggu saya, awak nak dengar tak cakap saya?”
Soalan itu. Sangat mngejutkan, di luar jangkaan.
“ Kenapa, Fikry?” soal Hana tidak puas hati.
“ Saya ada menunggu seseorang,” jawabnya ringkas.
“ Tapi kenapa tiba-tiba je? Kita dah kenal tiga tahun, bukan satu tempoh yang sekejap.”
“ Saya tahu. Saya nak bagi awak peluang jadi lebih baik. Saya tak nak awak tunggu saya. Saya nak awak tawakkal. Jangan tanya saya tunggu siapa, saya takkan jawab. Jadi, awak terima ke permintaan saya?”
“ Hmm entahlah. Susah saya nak cakap. Awak ingat saya boleh terima keputusan drastik macam ni? Awak lelaki senanglah cakap. Saya ni perempuan, hati dan perasaan saya tak sama macam awak.”
“ Takpe lah, awak fikir la dulu. Semoga Allah jadikan awak muslimah yang solehah dan terpelihara. Dan semoga awak sentiasa diberikan kekuatan.”

Air matanya mengalir perlahan. Perempuan itu, sungguh halus jiwanya. Sungguh mudah membuatnya menangis kesedihan. Hana Safiya mengambil masa selama beberapa jam sebelum memberi jawapan. Akhirnya,..
“ InsyaAllah, saya terima. Saya takkan tunggu awak lagi. Semoga awak bahagia. Salam.”
“ Alhamdulillah awak faham. InsyaAllah awak akan bahagia suatu hari nanti. Ingat, jangan tunggu saya. Maafkan saya, Hana Safiya. Saya akan doakan awak sntiasa dipelihara. Wassalam.”

  Hana menutup laptopnya lantas merebahkan diri ke atas katil. Dia mencapai cik Teddy yang setia menemaninya tatkala sunyi. Air matanya tidak dapat ditahan lagi. Dia pun tak tahu kenapa susah sangat untuk melupakan lelaki itu. Entah apa istimewanya berbanding lelaki lain. Hana tidak mempunyai jawapan atas persoalannya sendiri. Mengapa harus dia menghadapi semua ini. Setelah beberapa ahli keluarga tersayang pergi meninggalkan dirinya, kini Hana ditinggalkan pula oleh seorang teman yang sering berada dengannya tatkala duka lara hidupnya dahulu. Terlalu banyak kenangan yang terpahat dalam memorinya. Satu-persatu diimbau kembali bagaikan skrin layar di hadapan matanya, sehinggalah dia terlelap dalam tangisan air mata.

No comments: