Dec 4, 2012

Cerpen ~ Hana Safiya 2  Malam itu, cuaca sungguh indah. Angin bertiup sepoi-sepoi. Dia membuang pandangan ke luar tingkap, melihat keindahan bulan. Merenung kembali saat pertama kali menjejak kaki ke bumi ini, di rantau orang, sangat nostalgik. Sedar tak sedar, dia sudah masuk tahun ketiga di sini. Oh, sudah besar rupanya aku ini, bisik hatinya.

Lamunan Hana Safiya terhenti tatkala terdengar bunyi mesej masuk. Teet, teet!
" Salam Hana. Apa khabar? Semoga sihat dalam rahmat Allah. Ini Kak Ros.  Akak ada sesuatu nak tanya Hana ni. Boleh tak kita jumpa esok?".

Em, Kak Ros nak apa ye? Kenapa tiba-tiba mesej aku pulak. Tak pernah-pernah pun sebelum ni. Pelik jugak. Tak pe la, balas dulu la mesej ni. Hmm..
" Wassalam. Oh Kak Ros rupanya, ingatkan siapa tadi sebab tak save pulak nombor akak. Em insyaAllah sy free je petang esok. Akak nak jumpa kat mana ye?".

" Akak tak pasti lagi. Nanti akak mesej Hana semula ye, insyaAllah. :). "

" Ok akak, insyaAllah saya ok je mana-mana pun. :) ."

   Pertemuan Hana Safiya dengan Kak Ros lewat petang itu membawa fikiran Hana jauh ke masa lalunya.
Kalau dikira, sudah banyak kali dia mengalami situasi begini. Memang menyesakkan. Terutama apabila perlu memikirkan masa depan yang masih kabur-kabur lagi.

     Malam itu, dia bersujud, memohon petunjuk daripada Tuhan Yang Maha Esa, yang memegang hati hamba-hambaNya. Yang menentukan perjalanan dan takdir hidupnya pada masa hadapan. Dia akur andai itu yang terbaik buatnya. Perasaanya yang kabur itu dibuang jauh-jauh. Dia hanya mengharapkan agar diberi petunjuk yang terbaik buatnya menghadapi situasi ini. Biar siapapun, andai itu yang telah diaturkan buatnya, dia perlu redha, dan sabar dengan ketetapan itu. Akhirnya, air matanya menitis jua tatkala dahinya sujud menyentuh sejadah. Tidak sanggup rasanya andai terpaksa melenyapkan perasaan yang telah lama dipendam itu. Tiga tahun bukanlah waktu yang singkat.
'Oh Tuhan! Berikanlah aku yang terbaik. Aku mohon padaMu Ya Allah. Aku meminta padamu agar Kau tunjukkan jalan yang terbaik buat hambaMu ini. Sesungguhnya aku sedar diriku ini hina dan seringkali berbuat dosa kepadaMu. Kau tenangkanlah hatiku ini Ya Rabb.'
Dia terlena dengan tangisan yang masih bersisa di pipinya. Dia ingin apabila bangun nanti, segalanya adalah indah dan dirinya kembali tenang. 

   Pagi itu, Hana Safiya sudah mendapatkan petunjuk yang diinginkannya. Dia mengambil masa bberapa hari untuk memikirkan perkara tersebut, di samping  menelefon ibunya dan berbincang dengan teman-temannya..
Apabila dirasakan sudah yakin, Hana menaip mesej dan menghantarnya kepada Kak Ros.

"Assalamualaikum Kak Ros. Semoga akak sihat di samping suami tercinta. :D. Hana nak bagitahu akak, Hana dah buat keputusan. Semoga ini yang terbaik. Bukan Hana memilih atau tidak mahu mempertimbangkan lamaran tempoh hari, tapi Hana tak yakin untuk terima dia. Hana sudah istikharah dan juga berbincang dengan ibu Hana. Ini je yang mampu Hana lakukan. Hana tak mampu nak terima dia, maafkan Hana akak. Sampaikan salam maaf Hana padanya. Terima kasih akak. :)".

Sent.

'Alhamdulillah, semoga keputusanku ini yang terbaik buat diriku.'
Termasuk kali ini, sudah sembilan kali dia menolak lamaran yang datang dalam hidupnya. Hanya dalam masa dua tiga tahun, sudah sebanyak itu lamaran datang. Belum dikira lelaki-lelaki yang mengajaknya bercouple, yang hanya memikirkan keseronokan semata-mata.
' Maaflah ye wahai lelaki playboy sekalian. Aku tidak akan menerima ajakan tersebut. Tidak sekali-kali. Hatta insan-insan yang baik dan datang secara terhormat pun aku tidak terima, inikan pulak kalian yang tidak pernah wujud dalam list. Semoga Allah memelihara diriku ini.
' Sebenarnya siapa yang aku tunggu? Adakah dia putera kayangan. Hmm entahlah.'
Tatkala itu, seraut wajah itu datang lagi. Mungkinkah dia yang aku nantikan? Mungkinkah dia yang akan membuat hidupku bahagia. Aku hanya berserah pada Yang Maha Kuasa untuk menentukannya.

" Hello cik Hana oi! Termenung apa tu? Panjang benar lamunannya. Lia ni dari tadi lagi perhatikan Hana tau. Hana mesej siapa tu. Nak tengok.". Dahlia datang mengejutkanku. Sungguh aku tak perasan pun bila masa dia ni masuk bilik aku. Lia menarik tanganku dan ingin mengambil hp di tanganku. Namun aku cepat-cepat menyorokkannya. 

" Eh apa Lia ni main sergah-sergah orang pulak. Tak de apelah, Hana mesej Kak Ros la, bukan mesej orang lain pun. Tak payah nak sangka bukan-bukan ye. :P ".

" Ye la cik Hana Safiya binti Ahmad. Jomlah kita makan. Dah lama tau Lia tunggu. Perut ni pun dah menyanyi lagu P.Ramlee tau. Jom cepat."
Dahlia tangkas menarik Hana yang masih berbaring di atas katilnya. Hana pun bangun dengan perasaan yang malas. Kawannya seorang itu, kalau tidak dilayan memang akan menganggu ketenteraman hidupnya. Lia, Lia.

      Selesai makan, Hana dan Dahlia masuk ke bilik masing-masing. Jam sudah menunjukkan pukul 9.00 malam. Ada tanggungjawab yang masih belum selesai. Tanggungjawab kepada Tuhan dan juga tanggungjawab terhadap pelajaran.
Walau apa pun, dua tugas itu memang tidak boleh dilengah-lengah apatah lagi dilupakan. Solat isyak pada malam itu sungguh teras kelainannya, mungkin kerana dia sudah membuat keputusan yang dirasakan berat dalam hidupnya. Sebelum merebahkan diri untuk berehat hana menguatkan dirinya untuk mengulangkaji pelajaran selama dua jam. Dia sedar tugasnya di rantau orang itu belum selesai. Ada amanah yang terpaksa dipikul. Lantaran itu, dia perlu bersungguh-sungguh mencapai cita-citanya demi kesenangan pada masa hadapan.

No comments: